Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

"Netřeba knihy páliti, ale bludy vyvraceti." Jan Amos Komenský

Výrok přes 400 let starý, ale nanejvýš nadčasový.

2 0
možnosti
JR

J26a13n 10R22á89ž

25. 4. 2022 17:56

Zcela se ztotožňuji s názorem poslaneckého klubu ODS v Europarlamentu:

"Obrana proti dezinformačním kampaním Ruska a dalších aktérů, kterými se snaží ovlivnit a znejistit veřejné mínění a politické procesy v členských státech EU, je nutná a potřebná. Lze ji však provádět citlivými a obecně přijatelnými metodami, které se nedotknou elementárních svobod, jako je svoboda projevu a vyjadřování, svoboda zastávat politický názor nebo svoboda médií."

(https://www.ods.cz/clanek/22371-ods-v-eu-boj-proti-dezinformacim-nesmi-ohrozovat-svobodu-projevu-a-vyjadrovani)

K tomu dodávám, že za citlivou a v demokracii obecně přijatelnou metodu boje proti dezinformacím rozhodně nepovažuji vládní inciativu Braňme Česko, jejíž jednou z klíčových premis je výzva k udavačství. Takhle otevřeně vyzývali občany k práskáním na své blízké komunisté v padesátých letech. Zažil jsem to v ranném mládí a nečekal jsem, že se něčím podobným setkám i na sklonku života!

PS. Považovat vyjádření osobního názoru za dezinformaci, kterou je potřeba potlačovat a dokonce autora i trestat, považuji za vrchol politického nevkusu, pohrdání Ústavou a popření elementárních principů demokracie.

2 1
možnosti
Foto

Chcete-li dav stmelit, dejte mu vnějšího nepřítele.

Chcete-li dav rozeštvat, určete nepřítele vnitřního.

Trollům bohatě postačilo stvořit elfy, kteří za ně špinavou práci provedou sami, zdarma a s jiskrou v oku ;-)

4 2
možnosti
Foto

A prosím pěkně, ráčíte být troll nebo elf? :-P

2 3
možnosti
AM

A11d96a58m 43M45a61l97ý

25. 4. 2022 13:51

Rusko objevilo úplně nový segment, úplně nové válečné pole a to masové profesionální a v ohromném měřítku šířené lži, zahlcování veřejného informačního prostoru nepřátelských zemí. Má to i název - hybridní válka. A funguje to. Poškozuje to protivníka.

To je skutečnost. Ponechat tuto skutečnost, tento reálný útok bez povšimnutí je bláznovství.

Jsme ve stádiu, kdy teprve hledáme způsob obrany.

Země jako Rusko nebo Čína to mají vyřešené. Tam je tvrdá nekompromisní cenzura. A funguje to.

Pravděpodobně se nám vysmívají a baví se, jak jsme slabí a neschopní reakce. Naší svobodou pohrdají a nechápou nás.

Věřím, že najdeme způsob, jak se s tím vypořádat. !!

3 1
možnosti
Foto

a pak jste se probudil

3 3
možnosti
OD

Diskuse - jako vždy - výživná.

K věci jen to, že pokud stát myslí boj s desinformací vážně, musí mít koule na to ty "cenzurované" darebáky nejen vypnout, ale i obvinit, odstíhat, odsoudit a zavřít a ne se schovávat za amorfní partu dobrovolníků.

To samé platí o majetku ruských grázlů. Velkohubě tu obstavujeme, blokujeme, ale nikdo v eráru zjevně nemá na to jim ty majetky zabavit, soudně je odstíhat za legalizaci výnosů z organizovaného zločinu, kterým ruský stát bezesporu je a hlavně je zbavit rezidence nebo občanství a vypakovat je stejně chrabře, jako to udělali se sudeťáky.

2 2
možnosti
JR

J21a42n 65R11á19ž

25. 4. 2022 18:10

Nevím, zda bychom neměli mít koule ty "cenzurované" darebáky odsuzovat na dlouhá léta vězení za šíření dezinformací nebo rovnou je bolestivě popravit, jak to udělali ochránci pravdy Giordanu Brunovi, který šířil dezinformace, že Země není středem vesmíru, jak tvrdil vědecký mainstream té doby..

1 0
možnosti
Foto

Pokud by někdo vědomě šířil lži druhu - zítra jsou v Kauflandu vejce za korunu -

zřejmě by to nízkopříjmové občany mátlo a cestovali by po takových pobídkách za zbožím zbytečně. Někdo by mohl podotknout, že za blbost se platí. Jenže nikdo není povinen být chytrý, protože mnozí prostě nejsou dost chytří. Ostatně to se často projevuje i ve volbách:-)

To, co je pro někoho legrace, může jiné dost obtěžovat a brát jim čas. Věřím, že i s takovým vtipálkem by měla policie dobrý důvod ztratit pár slov. Natož, když jde o mnohem vážnější věci.

PS: Ve výše uvedeném případě rozhodně nejde o NÁZOR a svobodu takový názor na cenu zboží šířit.

3 2
možnosti

Rv!!

Svoboda lži nepatří do svobody slova!

Svobodu lži neobhajujme!

S nástupem Putina k moci byl v Petrohradě vyvinut institut dobře placených trollů pro novou hybridní válku cestou rozvracení jednoty občanů, rozvracení dialogů mezi lidmi a cestou imputace nepravdivých informací do společnosti, včetně ovlivňování jakékoliv volby na světě! U nás se Putinovy lživé narativy již léta šíří přes proruské servery, zpočátku ze zahraničí, nyní i pomocí nejrůznějších občanů, kteří pod vlivem hybridní války věří ruským válečným narativům. Bohužel těmto falešným narativům věří i někteří vysoce postavení politici!

V Česku těmto lžím ruské hybridní války věří asi třetina našich občanů, na Slovensku je to asi polovina občanů. Podobně to vypadá v celé Evropě, ale i v Americe! Jde o vysoce sofistikovaný přístup k třetí světové válce! Ukrajinci naštěstí včas prozřeli po ruské likvidaci Ukrajinců, ale samotní Rusové informačně zcela zablokovaní vůči pravdě nepřipouští, že by mohli být na Ukrajině mrtví vojáci a civilisti!

Vzhledem k závažnosti důsledků ruské hybridní války, které jsme dlouhá léta mnozí nevnímali, čímž jsme si způsobili vážný rozvrat naší společnosti, je třeba tyto ruské lži ohlídat za každou cenu! Omezování těchto lží není omezování svobody slova!

:-)

7 6
možnosti
PK

Smutné je, že ti co souhlasí s omezováním SS si to zdůvodňují jen opatřením v souvislosti s invazí RF. Je tomu skutečně tak a i kdyby tomu tak bylo, za co má naše moudrá vláda své voliče? Za neschopné myslet a utvářet si vlastní názor?

6 2
možnosti
Foto

Vy nesouhlasíte s omezování Stutzstaffel (=SS)? No no! ;-D

0 2
možnosti
MP

podíval jsem se na mnohé z těch domén. Velká většina jsou jen jakési doménové zombie, kde obsah nesouvisel s naprosto ničím, patrně generované roboticky, ale rozhodně ne to, o čem mají být.

Například chalupaudubu.cz .. má být prý v koutech nad Desnou... Ovšem .. majitel domény jakýsi Jeoffroi Quessy 71 rue des Soeurs, 06160 JUAN-LES-PINS – Provence-Alpes-Côte d, FR...

Ostatně tento kontakt je majitele mvětšiny s těch 900 domén, takže to vypadá spíš jako nějaký kyberločin nebo domény použíané pro šíření spamu

0 0
možnosti
JD

J70a47n 93D73o39u91š54e87k

25. 4. 2022 9:58

Doménová spekulace. Koupíte doménu za babku a pak ji nabízíte za násobek ceny. Běžná praxe, já sám takto držím pár zajímavých domén.

2 0
možnosti
Foto

Zdá se mi, že bude ještě nějaký čas trvat, než dostatečná většina lidí pochopí, že se nejedná o žádné nevinné kratochvílné hrátky a že sofistikovaně vyráběné iluze, mezi něž patří i velmi věrohodně působící videa, by měly být nahlíženy jako kriminální jednání.

6 5
možnosti
LK

Zde se ale nabízí otázky z nedávné minulosti. Informace o Covidu, resp. o opatřeních byly označovány jako hoaxy nebo přímo dezinformace či lži, jejich autoři byli dehonestováni a u některých došlo i ke kriminalizaci. Po několika týdnech až měsících se vše ukázalo jako pravda.

Tímto netvrdím, že neexistují dezinformace, propaganda a záměrně šířené lži. Jsem jen opatrný v tom, jak zacházet se svobodou slova a právem na informace. U obojího může dojít k velkému posunu ve válečném stavu, ale ten zde nemáme a proto musíme v zájmu budoucnosti postupovat pouze v rámci platných zákonů a pravidel.

5 1
možnosti
  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
"Lidé se nemění, mění se jen prostředí"

 

Seznam rubrik