Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentská volba, která nás ničí

Tento týden nám budou vrcholit prezidentské kampaně zakončené volbami do prezidentského úřadu, které budou v pátek a sobotu. Tyto volby nám přinesly něco, co jsem dlouho v takové míře na vlastní kůži nezažil. A je mi z toho smutno

Kterého komunistu budu volit? Morální dilema roku, přišlo hned v jeho začátku. Prezidentská volba dvou kandidátů, dvou bývalých komunistů se zajímavou předlistopadovou kariérou.

Kampaně všech kandidátů v prvním kole byly klidné, bez větší agresivity. V druhém kole se nám trošku přiostřuje a z kampaní mi přijde o něco více agresivní kampaň Andreje Babiše, než kampaň Petra Pavla. Ale myslím, že v minulosti zde byly kampaně horší, vyhrocenější, a že v tomto kontextu jsme si vlastně polepšili.

Je mi ale smutno z nás voličů…. obyvatelů České republiky, kteří máme to výsostné právo volit. Agresivitu, netoleranci, útočení jeden na druhého a hlubokou aroganci kvůli prezidentské volbě jsem nečekal. Jsme opravdu na takové úrovni, že nedokážeme připustit názor druhých?

Možná jsem špatně hledal, ale nikde jsem nezaznamenal od žádného politika, ať už kandidujícího, nebo kandidujících na prezidenta, žádnou výzvu k tomu, aby na sebe byli lidé mírnější, aby respektovali politické názory druhých lidí.

Politici stále mluví o sjednocování společnosti tak, kde ji sjednocují, když mlčením vlastně schvalují agresivní chování svých voličů. Sjednocená společnost je, dle mého názoru, cesta k volbě jedné strany a neuznávám tyto termíny, nicméně politici nám o nich mluví téměř denně.

Česká republika je rozdělena na území, která jsou bohatší (Praha, Střední Čechy, Jižní Morava) a které jsou bohatá méně (Ústecký kraj, Karlovarský kraj …). Je jasné, že v bohatých regionech mají lidé blíže k EU, k NATO, “sjednocování” a k tomu “správnému” způsobu života. V chudších regionech neřeší důležitost členství v EU, ale to, že jejich sousedé jsou v exekuci, že mají horší společenský život než lidé v bohatých částech země a že jsou okolo nich vyloučené lokality, kde je vysoká kriminalita. V těchto podmínkách vychovávají své děti a když se dívají za hranice svého nevyvoleného regionu, vidí rozdíly. Pak se jim nikdo nemůže divit, že na EU nadávají, protože část země na členství vydělává, ale ta jejich část ne.

Nechali jsme se zatáhnout do laciné bitvy dvou kandidátů na prezidenta a jsme schopni bojovat za svého kandidáta téměř všemi prostředky. Rozhádáme se s přáteli, rodinou a nadáváme cizím lidem, společným obyvatelům jednoho státu. Po volbách spolu ale budeme muset dále žít.

Naproti tomu vláda chystá zákony na podporu médií, kde chce podporovat “nezávislá” média. Mají tyto zákony pojistky proti cenzuře? Zatím to vypadá, že spíš ne. Ale jen málo lidí tomuto věnuje pozornost, i když jde o svobodu slova, což je základní kámen demokracie.

Dva kariérní komunisti, třicet let po pádu jejich režimu, kandidují na prezidenta země. A jeden z nich vyhraje. Když byl Andrej Babiš premiér, tak mnohým lidem ležela v žaludku jeho komunistická minulost. Dnes mnozí lidé, kterým vadil Babiš, podporují Petra Pavla a komunistická minulost jim nevadí. Zvláštní, jak dokážeme měnit názory dle toho, jak se nám to hodí. Kde je ten odpor k minulému režimu a ten boj za demokracii?

 

A nakonec jeden příběh ze zákopů:

V pátek jsem byl na jedné akci. Bylo tam asi 30 lidí. Nekouřím, ale jeden chlápek nabídl doutník a to já neodolám. Stáli jsme venku, pokuřovali a bavili se o těch chlapských věcech. V tom někdo nahodil prezidentskou volbu a začal mi nadávat, že my Moraváci volíme Babiše. Nikdo z přítomných neměl náladu se o tom bavit, ale tento pán říkal, že se nebaví s půlkou rodiny kvůli volbám…

Víte, říkám si, kolik asi takových lidí je? Hodně, nebo málo? A když jich bude hodně, zasloužíme si mít možnost vybírat své zástupce? Ono, hádat se kvůli volbám, asi není nic špatného a hádání k tomu tak nějak patří. Mě mrzí ta agresivita, arogance… Možná si zvolením správného hledáme ono náboženství, o kterém jsem psal v předminulém článku.

 

 

 

 

 

 

Autor: David Hromas | pondělí 23.1.2023 8:45 | karma článku: 27,40 | přečteno: 820x
  • Další články autora

David Hromas

Volby Slovensko: Proč vyhrál Fico?

Desáté parlamentní volby, které má dnes již za sebou Robert Fico, dopadly vítězstvím strany SMER a vypadá to, že má Robert Fico i slušné šance sestavit vládu, která složí pohodlnou většinu.

2.10.2023 v 9:45 | Karma: 18,54 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

David Hromas

Až tady Babiš nebude, bude líp….

Poslední dny před prezidentskou volbou lákají k polemice nad tím, kdo bude žhavý kandidát, kdo bude v takzvaně hvězdné pěchotě prezidentské volby. Také řešíme, kdo koho podpoří a kdo bude proti Babišovi, hlavně aby nevyhrál.

13.1.2023 v 8:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

David Hromas

Drahé Česko

Těsně před Vánocemi jsem seděl v zasedačce v Mikulově jednoho mého zákazníka. Vařil mi kávu a já seděl v zasedačce sám a koukám, že má na stole minerálky z Rakouska.

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

Zažíváme jedno z nejbohatších období v naší historii, kdy si můžeme koupit téměř cokoli a zároveň jsou ordinace psychiatrů plné lidí v depresích, především těch mladých.

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Svoboda slova? Ale jděte, Vy potřebujete chránit!

Nejradikálnější zásah do svobod občana v demokratické společnosti se dost možná chystá. Nejhorší je, že ho připravují ti nejvíc demokratičtí demokrati ze všech demokratů.

4.1.2023 v 9:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
"Lidé se nemění, mění se jen prostředí"

 

Seznam rubrik