Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Až tady Babiš nebude, bude líp….

Poslední dny před prezidentskou volbou lákají k polemice nad tím, kdo bude žhavý kandidát, kdo bude v takzvaně hvězdné pěchotě prezidentské volby. Také řešíme, kdo koho podpoří a kdo bude proti Babišovi, hlavně aby nevyhrál.

Andrej Babiš po vstupu do politiky nastolil nové trendy. Především šlo o politický marketing, který do té doby nikdo pořádně nedělal a když, tak tragicky. Většinou si strany najímaly pokaždé jiné agentury. Ještě v roce 2017, v případě Miloše Zemana, se stalo, že řídila kampaň manželka. Jasně, nemusíme tomu věřit, ale tohle opravdu komunikovali ven. V roce 2012 se toto mění. Přichází člověk, pro kterého jsou data důležitá a do kampaní přináší opravdové byznysové myšlení. Zdali je vstup Andreje Babiše do politiky pragmatický nebo opravdu myslí vážně věty o tom, že chce vymýtit korupci, nechám na zhodnocení každého z nás… Nejde mu upřít pracovitost a urputnost, se kterou se do politiky a do kampaní pustil. V předčasných volbách 2013 je ANO 2011 jako úplně nová strana na druhém místě s 18,65% hlasů, za první ČSSD s 20,45%. Babiš si bere pod křídla ministerstvo financí a započíná éru člověka, který se v rámci porevoluční politiky zapíše do dějin Česka. Opět nechci hodnoti, jak ale bude tam. V novodobých dějinách měli podobný vliv prezidenti Havel, Klaus, Zeman a bude to i Babiš, zatím nikdo jiný podobně výraznou osobností nebyl.

Nyní máme rok 2023 a Babiš kandiduje v prezidentských volbách a vypadá to, že jde o vyvrcholení jeho politické kariéry. Ať už volby vyhraje, nebo ne, pravděpodobně už nebude chtít dál ve vrcholové politice pokračovat na nižších politických funkcích.

Babišův marketing byl tak propracovaný, že trvalo celých 10 let, až jeho stranu někdo porazil. Tedy, neporazila ho jedna strana, ale těch stran se muselo domluvit pět. Babišův tým byl legendární a po odchodu několika lidí to vypadá, že mu malinko dochází dech. Všechny volby, ať už do Poslanecké sněmovny, krajů, nebo obcí, ANO umělo a jednu dobu ovládalo skoro celou zemi kromě senátu a prezidenta.

 

Ideový kotrmelec

Dokonce došlo i k tomu, že se muselo přerodit z naprosto pravicové strany do strany, která je klasickým obrazem levice. Tenhle přerod byl chladnokrevně pragmatický, protože v levici šlo získat více hlasů. Nutno dodat, že např. u konzervativní ODS došlo také k přerodu spíše do liberální sféry, ale zůstala aspoň trochu pravicová.

Chci tím říct, že se Babišovi povedlo paralyzovat na několik let českou politickou scénu nástroji, které si přinesl z byznysu, tedy tvrdá data, která následně používal v kampaních. Paralyzoval ji tak moc, že opozice nenašla za deset let odpověď.

Stejně tak, jak dobře pracoval tým Babiše, tak stejně silně, ale tragicky pracovala celá opozice. Opoziční strany pracovaly naprosto tragicky a jediný program, který měly, byl Antbabiš.

Nicméně opozice se dočkala, spojením pěti nesourodých subjektů od původně konzervativní, nyní liberální ODS, přes KDU-ČSL, TOP09, STAN až po liberální levici Piráty. Tato pětikoalice je daň za osvobození republiky od Andreje Babiše. Jde o společenství nesourodých stran, které drží pohromadě díky společnému nepříteli, tedy Andreji Babišovi. Strany pětikoalice drží 108 hlasů ve sněmovně a musím uznat, že jejich vystupování je zatím velmi soudržné. Lídři se před kamerami nehádají a jejich kroky jsou také stejné.

Někteří lidé z koalice už zažili pár perných dní, jako např. ministr vnitra Rakušan, který musel vysvětlovat kauzu Dozimetr. Nicméně mi přijde, že po letech s Babišem jde u jedné části společnosti o nadechnutí a to se týká i části novinářů, kteří jsou zatím ochotni podobné “přešlapy” současné vládě odpustit. Jednoduše Babiš už tu byl tak dlouho, že Dozimetr je vlastně maličkost, která je v pohodě.

Asi jde o jakousi dobu hájení, která nejde moc popsat, ani vyčíslit. Jde o všeobecné nadšení z toho, že už tady Babiš není a to nadšení je pravděpodobně u větší části společnosti.

Možná proto v prezidentských volbách má Babiš v prvním kole dobré preference, protože ho bude volit drtivá voličská základna jeho hnutí ANO. Ve druhém kole, kdy na výhru potřebujete více než 50% hlasů a to už taková pěkná písnička nebude, protože zde se voliči spíše odradí a budou volit proti Babišovi. A tak s největší pravděpodobností Babiš nevyhraje.

No a pokud nevyhraje, může se stát, že začne pomalu opouštět českou politickou scénu. Je mu skoro 70 let a otázkou je, kam bude chtít uvrhnout své síly. To, že by všechno zabalil a odjel na zámeček do Francie užívat důchodu, je asi hodně naivní. Nebo by se mohl vrátit do Agrofertu, kde zpět převezme přímé rozhodování nad firmou? To slovo přímé je tam schválně.

Nebo zůstane v politice a pokusí se opět vyhrát volby tak, aby dokázal uzavřít koalici?

Jenže, co když už se do té politiky skutečně nevrátí? Pětikoalici by vznikl docela zásadní problém. Odešel by jim hlavní soupeř, proti kterému se i nyní ohrazují. Odešel by tmel pětikoalice. Hnutí ANO bez Babiše aspiruje na stranu pod 15% hladinou, bez lepších výhledů.

Pokud by Babiš opravdu odešel, nastal by scénář, kdyby strany pětikoalice začaly komunikovat témata, které byly schopni na úkor Antibabiše potlačit, nebo jim ustoupit. Pravděpodobně by došlo větším třecím plochám nad tématy typu svoboda projevu, bezplatné zdravotnictví, důchodové reformy, veřejné finance atd. Témata, která jsou dnes tak trochu okrajová. Dojde k tomu, že se strany, které jsou od sebe ideově daleko, budou vracet ke svým hodnotám a kořenům.

Pro nás jako voliče to bude dobrá zpráva. Strany začnou být více čitelné a dost možná začnou i svoji ideovou podstatu znovu nabízet voličům. Dnes nám nabízí jen Antibabiš a skvělou Evropskou unii, která zase tak skvělá není, ale to neznamená, že chceme mít na hradě ruského cara.

 

 

Autor: David Hromas | pátek 13.1.2023 8:28 | karma článku: 19,93 | přečteno: 495x
  • Další články autora

David Hromas

Volby Slovensko: Proč vyhrál Fico?

Desáté parlamentní volby, které má dnes již za sebou Robert Fico, dopadly vítězstvím strany SMER a vypadá to, že má Robert Fico i slušné šance sestavit vládu, která složí pohodlnou většinu.

2.10.2023 v 9:45 | Karma: 18,54 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

David Hromas

Prezidentská volba, která nás ničí

Tento týden nám budou vrcholit prezidentské kampaně zakončené volbami do prezidentského úřadu, které budou v pátek a sobotu. Tyto volby nám přinesly něco, co jsem dlouho v takové míře na vlastní kůži nezažil. A je mi z toho smutno

23.1.2023 v 8:45 | Karma: 27,40 | Přečteno: 820x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Drahé Česko

Těsně před Vánocemi jsem seděl v zasedačce v Mikulově jednoho mého zákazníka. Vařil mi kávu a já seděl v zasedačce sám a koukám, že má na stole minerálky z Rakouska.

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

Zažíváme jedno z nejbohatších období v naší historii, kdy si můžeme koupit téměř cokoli a zároveň jsou ordinace psychiatrů plné lidí v depresích, především těch mladých.

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Svoboda slova? Ale jděte, Vy potřebujete chránit!

Nejradikálnější zásah do svobod občana v demokratické společnosti se dost možná chystá. Nejhorší je, že ho připravují ti nejvíc demokratičtí demokrati ze všech demokratů.

4.1.2023 v 9:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
"Lidé se nemění, mění se jen prostředí"

 

Seznam rubrik