Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo rozporcuje ruského medvěda?

Válka na Ukrajině byla pro mě překvapením. A ještě větším překvapením je pro mě stav současného Ruska s nejistou budoucností.

Nejsem rusofil, ani rusofob. Snažil jsem se na Rusko dívat vždy s nadhledem, na stát více méně slepenec, velká země nesourodých kultur a náboženství, kterou drží Vladimír Putin pohromadě silou. Protože kdyby nedržel, vrátila by se devadesátá léta a Rusko by se svíjelo v jakési postsovětské agónii, která by byla pro Evropu hrozbou, protože nevíte, kdo tam co zmáčkne. A myslel jsem si ještě jednu věc, že je jejich armáda opravdu na špičkové úrovni. Možná některé jednotky a útvary na špičkové úrovni jsou, možná byly, ale to už je teď jedno, protože Rusko napadlo sousední stát a západní civilizace reagovala jinak než dříve. Vymezila se razantně proti této válce a to Rus nečekal. Rusko nemá dost sil, nebo možná strategie na to, aby dobylo Ukrajinu, vlastně ani její část a vypadá to, že Rusko nechtěně vyložilo karty na stůl. Karty o svém skutečném stavu a předpovědi budoucnosti.

 

Ať už válka na Ukrajině dopadne jakkoliv, velký dopad bude mít tento konflikt na Rusko jako takové. Tento mastodont totiž bude mít veliké problémy s udržením vlastní celistvosti ve světě, který prochází deglobalizací. Ano, covid nám ukázal, že mít výrobu strategických komponentů mimo Evropu je špatně a to nemluvím o lécích, které jsou pro Evropu produkované především Indii a Číně. A bude dobré uvažovat o přesunutí výroby zpět pod křídla Evropy, a nebo bude možná spolupráce na bázi obchodu a my Evropané přestaneme zbytek světa poučovat, co je a co není dobré. Jedno je jisté, ve světě probíhá deglobalizace. Jenže co se státem, který pokrývá jednu šestinu planety, odříznutého od externích zdrojů s deprivovaným vedením a arsenalem jaderných zbraní? Nikdo z nás nechce mít na mapě tak velkou černou díru. Co umí Rusko světu nabídnout? Auta moc neumí, technologie téměř žádné. Umí vytěžit ropu a plyn, které možná mají dobré rakety, ale to je na dnešní dobu málo.

 

Technologie nás posouvají dopředu i přes všechny nemoci současnosti, jako jsou deprese z úspěchu, můžeme říct, že se lide žije nejlépe v historii planety. Ano jsou místa, jako je ČAD, nebo občanská válka v Jemenu. Nicméně, se ale v tom konečném součtu dá opravdu říct, že jsme na tom nejlépe v historii. Technologie a propojený svět nám přinesly jednu vymoženost a tou je internet a internet mají možnost sledovat i lidé v zapadlých koutech Ruska. Díky státní cenzuře nejspíš nemají takový přehled o světovém dění, nicméně ho měli ještě před válkou a viděli jedno, že jim Rusko nedovolilo kousek z toho globálního úspěchu dostat, alespoň kousíček. Spousta lidí v Rusku žije na pokraji a nebo v chodbě dle evropských standardů z roku 2015 je to 50 - 60% obyvatel. Válka, kterou Rusko vede, tento stav patrně prohloubí. A právě v těchto okamžicích roste podhoubí pro změnu.

 

Mají vlastně Rusové jako národ něco společného? Krom tedy jazyka? Není toho moc. No a když přidáte k rozsáhlé chudobě mix kultur a náboženství, vždyť pravoslavných věřících je v Rusku okolo 20%, muslimů okolo 15%. Rozdílnost ve vnímání evropského myšlení a asijského je zásadní, postavení jednotlivce ve společnosti mají tyto kultury naprosto odlišné.

 

Prezident Putin jednoho dne ve funkci skončí a jestli to bude zítra, nebo za 10 let asi není moc podstatné, protože rozpady, fragmentace, deglobalizace jsou to procesy, které trvají. Udržet na uzdě tak nesourodou masu ve světě technologií, kdy motivace lidí je přežít, mít se trochu lépe a vy jim toto nemůžete dát, je velmi složitý problém. A možná ho ani Ruští politici nebudou řešit, protože se to vyřeší odspoda. A pak už bude záležet na zbytku světa, kdo utrhne z tohoto nemocného, přestárlého medvěda ten největší kus.

Autor: David Hromas | čtvrtek 28.7.2022 8:45 | karma článku: 24,79 | přečteno: 709x
  • Další články autora

David Hromas

Volby Slovensko: Proč vyhrál Fico?

Desáté parlamentní volby, které má dnes již za sebou Robert Fico, dopadly vítězstvím strany SMER a vypadá to, že má Robert Fico i slušné šance sestavit vládu, která složí pohodlnou většinu.

2.10.2023 v 9:45 | Karma: 18,54 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

David Hromas

Prezidentská volba, která nás ničí

Tento týden nám budou vrcholit prezidentské kampaně zakončené volbami do prezidentského úřadu, které budou v pátek a sobotu. Tyto volby nám přinesly něco, co jsem dlouho v takové míře na vlastní kůži nezažil. A je mi z toho smutno

23.1.2023 v 8:45 | Karma: 27,40 | Přečteno: 820x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Až tady Babiš nebude, bude líp….

Poslední dny před prezidentskou volbou lákají k polemice nad tím, kdo bude žhavý kandidát, kdo bude v takzvaně hvězdné pěchotě prezidentské volby. Také řešíme, kdo koho podpoří a kdo bude proti Babišovi, hlavně aby nevyhrál.

13.1.2023 v 8:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

David Hromas

Drahé Česko

Těsně před Vánocemi jsem seděl v zasedačce v Mikulově jednoho mého zákazníka. Vařil mi kávu a já seděl v zasedačce sám a koukám, že má na stole minerálky z Rakouska.

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

Zažíváme jedno z nejbohatších období v naší historii, kdy si můžeme koupit téměř cokoli a zároveň jsou ordinace psychiatrů plné lidí v depresích, především těch mladých.

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
"Lidé se nemění, mění se jen prostředí"

 

Seznam rubrik