Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co koupit dětem v dětských domovech k Vánocům?

Rada zní jasně. Nekupujte nic. Několik let jsem pracoval v neziskové organizaci, která se starala o děti v pěstounské péči. Zkušenosti z tohoto zaměstnání mi převrátily povědomí o tom, co je důležité v podpoře neziskovek.

Ano, rada jednoduchá je, ale sluší se říct i proč tomu tak je. Na první pohled je hezké zasypat malé děti hračkami a teenagery kosmetikou a udělat jim krásné Vánoce. Ale tak jednoduché to není, dnes Vám přináším pohled na toto téma. Pohled člověka, který měl možnost nahlédnout pod pokličku.

 

Mnoho z nás si řekne, že dětem v dětském domově nebo u pěstounů, koupí hračku, plyšáka, stavebnici, teenagerům nějakou tu kosmetiku, a tím jim uděláme lepší Vánoce. Dovezeme před dveře, předáme hodným lidem a zahřeje nás ten pocit. Víte, který? Ten, jak jsem zachránil půl planety… Teď záměrně přeháním, protože píšu trochu o sobě. Měl jsem to tak dřív a myslel si to.

Jednoho dne přišla nabídka práce Fundraisera pro neziskovku, která se stará o děti umístěné do pěstounské péče. Byla to jedna z mých nejcennějších životních zkušeností a o část z těchto zkušeností bych se s Vámi rád podělil. Dám Vám jeden tip na Vánoce.

 

Víte, děti, když se dostanou právě do dětského domova nebo pěstounské péče, tak jim pravděpodobně skončila nejhorší část jejich života. Prostě z nějakého důvodu byly z rodiny odebrány a těch důvodů může být opravdu nepočítaně. Od fyzického ubližování až po smrt rodičů… Není to milé ani pozitivní téma. Věřte mi, že útrapy a bolest (i psychickou), kterou děti prožily doma u své rodiny, drtivá většina dospělých lidí nezažije za celý svůj život a to myslím opravdu vážně.

Cíl dětských domovů, pěstounské péče a následné péče jako jsou např. Domy na půl cesty je připravit tyto děti a mladé dospělé na běžný život. Nic víc. Jednoduše, aby se každé dítě a následně mladý člověk zapojil do společnosti, vystudoval, našel si práci, partnera, založil rodinu…. Pro lidi, kteří nezažili něco podobného, jako je dětský domov, je to soubor obyčejných věcí. Pro dítě z děcáku sci-fi. Fyzické rány se zahojí, ale ty duševní se hojí hůř. A proto tady tyto organizace, psychologové, sociální pracovníci, zaměstnanci dětských domovů a především pěstouni, jsou. Mají provést děti do dospělosti, naučit je žít se svojí minulostí a cíl je: “Obyčejný život”. Tohoto cíle ale není zdaleka jednoduché dosáhnout. Děti nepotřebují hračky, těch mají dost. Děti potřebují, aby je měl kdo provázet na jejich cestě do dospělosti a normálního života a tyto lidi, prosím, podpořte. Mnoho z nich osobně znám a vím, že jsou to bojovníci. Tito lidé potřebují podporu, oni vědí, jak se o děti a mladé dospělé systematicky a dlouhodobě starat. Na tuto práci mají nastavené procesy a jsou na ni vyškoleni a mají patřičné vzdělání. Opravdu to nemůže dělat každý a nedokáže to každý.

 

A co tedy tito lidé a organizace potřebují? Dvě věci. 

Hlavně jsou to peníze. Peníze na platy sociálních pracovníků, na psychology, na terapeutické činnosti, na výlety s dětmi, na nájmy budov atd. Vím, že pytel plyšáků vypadá lépe, než stovka měsíčně. Ale v dnešní době není zadarmo nic, a pokud chceme skutečně pomoct s rozmyslem a myslíme pomoc upřímně, jsou peníze správná cesta. Dobrý psycholog není zadarmo a ten dítěti pomůže dlouhodobě, hračka jen na chvíli. 

Můžeme darovat i nejcennější, co máme, svůj čas.  Formou dobrovolnické činnosti, kdy se zapojíme do pomoci organizace dlouhodobě. Budeme pomáhat při doučování a na údržbě areálu, pomoc při hlídání… Vždycky je dobré se zeptat, co která organizace aktuálně potřebuje a po domluvě svoji pomoc nasměrovat.

 

Pokud chcete pomoct, najděte si organizaci ve Vašem okolí, která je Vám blízká. Ať už jde o domov pro seniory, nebo pro pěstouny a nebo máte rádi zvířata a rádi podpoříte útulek, je to jedno. Spojte se s nimi, zeptejte se, co potřebují, jaké jsou možnosti pomoci a svoji pomoc dávkujte během celého roku. Ať už to budou peníze, které pošleme 1x za měsíc, třeba stovku, nebo přijdete jednou za měsíc posekat trávu. Vše se počítá.

Autor: David Hromas | neděle 19.12.2021 19:14 | karma článku: 28,86 | přečteno: 906x
  • Další články autora

David Hromas

Volby Slovensko: Proč vyhrál Fico?

Desáté parlamentní volby, které má dnes již za sebou Robert Fico, dopadly vítězstvím strany SMER a vypadá to, že má Robert Fico i slušné šance sestavit vládu, která složí pohodlnou většinu.

2.10.2023 v 9:45 | Karma: 18,54 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

David Hromas

Prezidentská volba, která nás ničí

Tento týden nám budou vrcholit prezidentské kampaně zakončené volbami do prezidentského úřadu, které budou v pátek a sobotu. Tyto volby nám přinesly něco, co jsem dlouho v takové míře na vlastní kůži nezažil. A je mi z toho smutno

23.1.2023 v 8:45 | Karma: 27,40 | Přečteno: 820x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Až tady Babiš nebude, bude líp….

Poslední dny před prezidentskou volbou lákají k polemice nad tím, kdo bude žhavý kandidát, kdo bude v takzvaně hvězdné pěchotě prezidentské volby. Také řešíme, kdo koho podpoří a kdo bude proti Babišovi, hlavně aby nevyhrál.

13.1.2023 v 8:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

David Hromas

Drahé Česko

Těsně před Vánocemi jsem seděl v zasedačce v Mikulově jednoho mého zákazníka. Vařil mi kávu a já seděl v zasedačce sám a koukám, že má na stole minerálky z Rakouska.

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

Zažíváme jedno z nejbohatších období v naší historii, kdy si můžeme koupit téměř cokoli a zároveň jsou ordinace psychiatrů plné lidí v depresích, především těch mladých.

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
"Lidé se nemění, mění se jen prostředí"

 

Seznam rubrik