Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exodus... po Slovensky

Při dnešním tempu demografického vývoje bude v roce 2070 zhruba 33% obyvatel starších 65 let. Nedalo mi to a trochu jsem zapátral i v číslech ČR a taky se zamyslel nad budoucností Slovenska.

Nedávno můj kamarád Marek (ze Slovenska) napsal komentář o tom, že se zvyšuje průměrný věk Slováků. Při dnešním tempu demografického vývoje bude v roce 2070 zhruba 33% obyvatel starších 65 let. Nedalo mi to a trochu jsem zapátral i v číslech ČR a taky se zamyslel nad budoucností Slovenska.

V Česku to s tímto číslem vypadá podobně. Predikce je taková, že v roce 2070 bude v důchodovém věku 65 let zhruba 30% obyvatel, což opisuje Evropský průměr.

Slovensko stárne, to ale není nic, s čím by se nepotýkal dnešní moderní stát v Evropě. Týká se to naší V4, stejně jako Německa, Rakouska a dalších. Příčin je mnoho a důsledek je, že se rodí průměrně méně než 2 děti na matku. Za rok 2018 to bylo na Slovensku průměrně 1,54 dítěte a v Česku 1,71. V obou státech toto číslo meziročně stoupá, i když pomalu. Ideální hodnoty porodnosti se ovšem pohybují okolo 2,4. Jen k udržení populace musí být toto číslo 2,1.

Jenže Slováci kromě toho, že stárnou, mají ještě jeden problém a to je odliv lidí do zahraničí. Především do České republiky, Německa, Rakouska a Velká Británie.

Slovenský Institut pro Veřejné otázky 1.7.2021 uvedl, že celkově 50% mladých vzdělaných lidí, vysokoškoláků i absolventů VŠ uvažuje o odchodu ze Slovenska. Z těchto 50% studentů by chtělo na trvalo odejít 14%, zbývajících 36% jen dočasně.

Dalším důležitým faktorem je to, že těch 14% studentů, kteří chtějí odejít na trvalo, je rozhoduto pevněji, než těch kteří přemýšlí nad dočasným odchodem.

Ze Slovenska odchází do zahraniční většinou vzdělanější lidé, lékaři, zdravotní sestry, inženýři, matematici, a nebo šikovní řemeslníci, kteří jsou na evropském trhu poptávaní.... Jednoduše ta sféra společnosti, která posouvá stát dopředu a rozvíjí ho. Rozumějte, fabriku na montování aut můžete postavit všude na světě, ale je třeba, aby ono auto někdo vymyslel. A za tuto přidanou hodnotu dostáváte nejvíc peněz. A právě lidé, kteří přináší onu přidanou hodnotu, ze Slovenska odchází. A jejich motivace je vždy stejná, lepší životní úroveň, možnost lepšího vzdělání i práce. Motivace k odchodu je i negativní a to nefunkční státní a veřejné insituace politická kultura a korupce.

Možnou nápravou tohoto procesu by byla přirozená migrace. Nemyslím teď lidi z Afriky, ale lidi z okolních států. Tedy Ukrajiny, Srbska, nebo Bulharska. Tyto státy mají ke Slovensku kulturně blízko a je to nejefektivnější řešení situace – a to se týká ovšem i ČR. Dle oficiálních statistik na Slovensko přichází více lidí, než odchází, nicméne neoficiálně je to tak, že Slováci pracující např. v Rakousku, změnu bydliště nehlásí.

Proč je tedy Slovensko země (Marku promiň), kde nechtějí Slováci žít?

Teď napíšu srovnání/komentář, který je a promiňte mi to, těžce subjektivní. Vypovídá totiž o tom, co si myslím já osobně, i když jsem několik věcí konzultoval a dokonce někde i pozměnil názor.

Jako největší problém vidím politickou situaci posledních 10 let. U kormidla byla velmi levicová vláda HLASu, pardon SMERu několik km dálnic se sice postavilo, ale rozvoj menších měst a venkova, infrastruktury i technologických parků byl nechán na pospas sám sobě. SMER vše nechal na jakési přirozené poptávce ze zahraničí, což Slovensku přineslo např. fabriky na výrobu aut, ale to nestačí a jsme opět u té přidané hodnoty.

SMER vsadil na běžný levicový systém, tedy na rozdávání důchodcům a soc. slabým + montovny a tím si vytvořil silnou a stabilní voličskou základnu. Jenže zbytek Slováků chtěl změnu, ale tu nebylo možné udělat.

Vláda SMERu byla podle všeho zatažená do mafiánských aktivit, korupce, klientelismu a naprostého plýtvání/rozkrádání veřejných financí. To spolu s pocitem neohroženosti vyvrcholilo tím, že byl zabitý novinář, který o těchto praktikách psal. O život přišla i jeho přítelkyně, která s kauzami neměla nic společného... A zde přišel zlom – volby.

Jenže zklamání Slováků z politiky pokračuje. S velkým očekáváním došlo k výměně politické reprezentace. Premiér Igor Matovič, který byl nadějí, zklamal. Vláda pod jeho vedením byla rozhádaná a neschopná jakéhokoliv strategického rozhodnutí.

Matovič na domácí i evropské půdě působil spíš jako šílenec, nebo jako diletant a nová „demokratická“ vláda byla před rozpadem. Po dohodě koaličních partnerů byl Matovič nahrazený Hegerem, jenže ten je zase neviditelný a plápolá ve stínu Matoviče. Prezidentka je spíše aktivistka s malým vlivem na chod státu a je „pouze“ morálním symbolem. Celkový dojem je sice lepší než vláda SMERu, ale není to tak razantní změna, kterou si Slováci zaslouží a možná i chtěli.

S tím úzce souvisí rozvoj státu jako takového. Stát není schopen tvořit dlouhodobé strategie. Generační obměna, rozvoj služeb, rozvoj technologického průmyslu, doprava, kultura, spravedlnost, školství, všechna odvětví potřebují nové strategické plány rozvoje. Jenže slabá vláda tak velké kroky nezvládá.

Velký kontrast vnímám ve sféře venkov vs. města. Na venkově, nebo malých městech je velmi cítit chybějíci infrastruktura a investice do rozvoje. Zatím, co Bratislava je typickým Evropským městem se vším, co potřebujete, tak venkov zamrzl před 15 lety. V Česku jsou vesnice oblíbené, ale taky opravené a příjemné na bydlení, Slovensko zažívá z venkova odliv lidí do měst.

Dnes jsem se od Marka dozvěděl, že není tak zle, jak by se na první pohled zdálo.

Po konci SMERu ve vládě se nadechl jeden z důležitých pilířů demokracie a to soudy. Nemají svázané ruce a lidi vnímají razantní změnu. Vyšetřuje a odsuzuje se to, co bylo dříve tabu což je skvělá zpráva. Další nadechnutí je na VŠ, které na svých půdách mají studenty ze zahraničí i západní Evropy, či Izraele také velmi pozitivní signál.

Firmy např.: InoBat Auto, nebo Tachyum mají, co nabídnout světu a jejich technologie je minimálně srovnatelná s celým světem. Pokud se bude do těchto firem investovat, navážou na sebe další firmy a je možné, že bude našlápnuto na slovenské Silicon Valley.

Na jeden zajímavý fakt jsme s Markem v diskuzi narazili a to je pivo.

V Česku je okolo 600 malých pivovarů a na Slovensku je to pod 100. Z toho vyplývá, že chuť po domácích produktech je menší než u nás. A zde by se mělo začít u podpory domácích produktů a průmyslu.

Proč není Slovenská policie vybavená zbraněmi Grand Power nepochopím...

 

Autor: David Hromas | středa 14.7.2021 8:45 | karma článku: 13,42 | přečteno: 481x
  • Další články autora

David Hromas

Volby Slovensko: Proč vyhrál Fico?

Desáté parlamentní volby, které má dnes již za sebou Robert Fico, dopadly vítězstvím strany SMER a vypadá to, že má Robert Fico i slušné šance sestavit vládu, která složí pohodlnou většinu.

2.10.2023 v 9:45 | Karma: 18,54 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

David Hromas

Prezidentská volba, která nás ničí

Tento týden nám budou vrcholit prezidentské kampaně zakončené volbami do prezidentského úřadu, které budou v pátek a sobotu. Tyto volby nám přinesly něco, co jsem dlouho v takové míře na vlastní kůži nezažil. A je mi z toho smutno

23.1.2023 v 8:45 | Karma: 27,40 | Přečteno: 820x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Až tady Babiš nebude, bude líp….

Poslední dny před prezidentskou volbou lákají k polemice nad tím, kdo bude žhavý kandidát, kdo bude v takzvaně hvězdné pěchotě prezidentské volby. Také řešíme, kdo koho podpoří a kdo bude proti Babišovi, hlavně aby nevyhrál.

13.1.2023 v 8:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

David Hromas

Drahé Česko

Těsně před Vánocemi jsem seděl v zasedačce v Mikulově jednoho mého zákazníka. Vařil mi kávu a já seděl v zasedačce sám a koukám, že má na stole minerálky z Rakouska.

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

Zažíváme jedno z nejbohatších období v naší historii, kdy si můžeme koupit téměř cokoli a zároveň jsou ordinace psychiatrů plné lidí v depresích, především těch mladých.

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
"Lidé se nemění, mění se jen prostředí"

 

Seznam rubrik