Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Severní Kypr (3/3). Místo, kde se zastavil čas

Severní Kypr má jedinečnou atmosféru, nádhernou přírodu, rozmanité památky a rozsáhlou historii. Tato země oficiálně neexistuje, o to více stojí za návštěvu.

Gazimaguša (Famagusta)

Pobřežní město Gazimaguša je třetí větší město, které stojí za návštěvu. Oslovilo mě nejvíce, co se týče architektury i památek. Gazimagušča je vlastně jeden velký skanzen. Celé město je obehnané středověkými hradbami a v jejich útrobách je několik katedrál, kostelíků a mešit. Některé kostely jsou rozbořené, z některých jsou již jen obvodové zdi, většina je volně přístupná a neplatí se vstupné. Ve Famagustě je i mešita Lala Mustafa Pasha, která vznikla z křesťanského chrámu podobně jako mešita v Nicosii. Je obrovská a právem patří mezi dominanty celého Severního Kypru.

Famagusta leží na dlouhém pobřeží a tato strana je plná krásných dlouhých písčitých pláží s pozvolným vstupem do moře. Na straně, kde leží město Girne jsou také, ale méně. K těmto krásným plážím patří i pláž ve městě Varoša, která  je na jih od Famagusty. Varoše se také říká „Město duchů“ v 70. letech bylo luxusní destinací pro smetánku snad z celého světa. Když v roce 1974 obsadila turecká armáda část Kypru. Varoši se toto dotklo velmi. Ulice, domy, pokoje zůstaly opuštěné ve spěchu, když lidé prchali před tureckou armádou do tehdy vznikající řecké části Kypru. Vše zůstalo, tak jak to tehdy lidé nechali a od té doby, tam nikdo nesmí. Varoša je velmi dobře hlídaná severokyperskou – tedy tureckou armádou a nesmí se tam. Nedávno Severní Kypr zpřístupnil pláže podél letoviska. Dá se jít okolo hlídaných zdí a občas nakouknout dovnitř. Rozhodně nedoporučuji jakkoliv do města duchů vniknout, nebo tam fotit. Hrozí vám vězení a hlídané je město opravdu dobře.

Na opačné straně na sever od Famagusty, můžete sjet na několik pláží ze silnice, která vede okolo pobřeží. Zhruba po 10 km na kruhovém objezdu sjedete k moři a dostanete se opět ke krásné pláži s barem. Hned vedle pláže je antické město Salamis. Ano opravdu. Jsou zde pozůstatky antického chrámu s lázněmi, sochy, sloupy a je zde i ochoz divadla vcelku zachovalý.

Asi 5 km od tohoto antického stánku je pravoslavný chrám Sv. Barnabáše, jde o velmi dobře zachovalou památku. Jeden z nejlépe zachovalých kostelů na Severním Kypru. Najdete zde příjemné nádvoří, malé muzeum a zvonici.

Famagusta

Dipkarpaz

Jestli je něco symbolem Severního Kypru, Dipkarpaz. Nejvýchodnější výběžek ostrova, na který jedete z Girne přes dvě hodiny. Téměř celá cesta vede podél pobřeží po okresní cestě. Pojedete okolo několika krásných písčitých pláží, minete shnilý vrak mikrobusu, projedete mnoha vesnicemi, pod hradem Kantara. Kostelík v maličké vesnici Yeşilköy stojí za návštěvu je opuštený a dá se jít dovnitř a vylézt do zvonice.

Až dojedete do vesnice s názvem Dipkarpaz, jste už skoro tam. V zatáčce je kostelík a nad ním mešita. Tady zastavte a běžte do obchodu nakoupit zeleninu a pro sebe pití, bude se vám vše hodit. Po nákupu vyražte dál po cestě směr park Dipkarpaz. Pojedete chvilku po okresce a pak se cesta malinko zhorší, moře budete mít skoro na úrovni silnice. Po několika kilometrech se cesta ještě zhorší a pak ještě víc. Minete pár restaurací u moře - nezastavujte a jeďte dál. Okolo pastviny s kozami, stromy, keře a občas nějaké to políčko. Pořád dál. U nenápadné plechové cedule s názvem Golden beach zahněte už po hodně špatné cestě na ještě horší cestu. Sjedete z kopečka na parkoviště u restaurace. Zde je dlouhý dřevěný chodník na pláž Golden beach. Jde o jednu z nejhezčích pláží na jakých jsem kdy byl a můj názor sdílí i několik světových průvodců, kteří hodnotí tuto pláž mezi nejhezčí pláže na světě. Díky tomu, že je tato pláž tak vzdálená od poslední vesnice a cesta není nejlepší, tak sem skoro nikdo nejezdí. Písčitá pláž má přes 2 km, pozvolný sestup do moře a za vámi je křoví, skála a pár stromů. Nic víc. Je to ráj ve středozemním moři... Golden beach nesmíte vynechat. Díky přilehlé restauraci, která je v tomto místě jen jedna, nebo zásobám, které si vezmete s sebou, se zde dá strávit bez problémů celý den. A bude to relax, jak se patří. Okolo vás je jen panenská příroda, písek a moře. Občas musíte dát pozor na želví hnízda. Sem totiž želvy chodí klást vejce.

Pokud si pláž necháte na konec svojí cesty a minete jí, tak dojedete k vyhlídce na celou Golden beach. Tady se vám otevře pláž v celé své parádě a že to tedy paráda je. Na konci vyhlídky je brána do parku Dipkarpaz a u této brány vás budou čekat divocí osli. Před mnoha lety předci těchto oslů sloužili na místních farmách, jako pracovní a tažná síla. Po objevení a dovežení traktoru na Kypr přestali být tito osli využitelní a tak je místní hospodáři vypustili do volné přírody. Od té doby v národním parku Dipkarpaz mají tito dnes již divocí osli krásný výhled na moře a žije zde již několikátá generace oslíků, která se volně množí dál. Když autem přijedete k bráně, osli vám suvereně zatarasí cestu a budou chtít i nějakou tu dobrotu. Tady se hodí zelenina, kterou jsem vám doporučil koupit ve vesnici Dipkarpaz. Oslíci strkají hlavu do auta a na pamlsky a lidi jsou zvyklí a nebojí se o svůj příděl říct i strčením hlavy :-). Na oslících je vidět, že staví úspěšně každého. Po asi 1,5 km dojedete ke klášteru Apoštola Andrease (Ondřeje), který doslova omývají vlny středozemního moře. Klášter je velmi navštěvován turisty a jde o jednu z mála zachovaných křesťanských památek na severní časti Kypru. Klášter má i zajímavou historii, kdy zde přijal Richard Lví Srdce od Isaaca Komnenose kapitulaci při dobývání Kypru. Klášter je otevřený a přístupný. Před klášterem je tržiště s běžnými turistyckými předměty.

Klášter bývá poslední zastávkou na tomto místě a zde většina lidí otáčí a vrací se zpět. Je zde ale ještě jedna možnost. Jet dál až na úplný konec ostrova. Cesta už je pouze prašná, jedete v podstatě na úrovni moře. Okolo vás plno zelených stromků, keřů a výhledů na moře. Příroda je zde nádherná. Žádná památka, jen moře a příroda. Po dalších asi 2 km dojedete na konec ostrova. Zde už není žádná pláž, nýbrž útes, maličká policejní stanice a kámen označující konec cesty. Jde o nejsevernější bod ostrova a dál přes moře už je jen Syrie a Turecko....

Dipkarpaz

 

Hrad Kantara

Minete ho na silnici z Girne na Dipkarpaz ve vesnici Kaplica. Ve vesničce odbočíte doprava a vyjedete do vesnice Kantara. Za vesnicí vás na hrad dovedou ukazatele. Kantara je již hodně na severu a nejvzdálenější od Bafaventa a Saint Hilarion. Hrad je opět v horách a dost vysoko a jako ostatní hrady, tak i Kantara nabízí fantastické výhledy po okolí. Parkoviště je hned u hradu a prohlídka je poměrně rychlá, takže se dá naplánovat i do výletu na Dipkarpaz. Na hradech st. Hilarion a Kantara se platí vstupné.

Kantara

Jídlo a pití

A nejkrásnější kapitola na konec.

Jelikož jde o Severní Kypr, někdy turecký Kypr, tak je zde jasný vliv Turecka. Národním nápojem je turecký čaj, který mají opravdu všude a já se na něm stal závislý. Určitě nevynechejte ani kávu, která se zde připravuje také na turecký způsob, tedy v džezvě.

Jídlo je zde všude autentické a skvělé. Našel jsem si pár oblíbených restaurací, kam jsem pravidelně chodil na kebab, nebo jiné speciality. Velmi zajímavé jídlo je třeba Pide, což je vlastně turecká pizza a mám podezření, že je starší než pizza italská.

Jídlo a pití

 

Severní Kypr navštívím znova, je na něm stále co objevovat. Po kopcích a horách jsou rozeseté kostelíky a nedotčená příroda volá po návštěvě, z místních hor a kopců jsou fantastické výhledy. Kypr je pro mě srdcovka, jde o krásné a autentické místo, kde se zastavil čas. Je protkané různými kulturami, bohatou historií a toto utváří jeho jedinečný ráz.

Jestli na Severním Kypru víte o místě, o kterém jsem nepsal, prosím napište mi do zprávy, rád ho příště navštívím, nešlo stihnout vše...

Autor: David Hromas | čtvrtek 11.3.2021 9:00 | karma článku: 16,10 | přečteno: 708x
  • Další články autora

David Hromas

Volby Slovensko: Proč vyhrál Fico?

Desáté parlamentní volby, které má dnes již za sebou Robert Fico, dopadly vítězstvím strany SMER a vypadá to, že má Robert Fico i slušné šance sestavit vládu, která složí pohodlnou většinu.

2.10.2023 v 9:45 | Karma: 18,54 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

David Hromas

Prezidentská volba, která nás ničí

Tento týden nám budou vrcholit prezidentské kampaně zakončené volbami do prezidentského úřadu, které budou v pátek a sobotu. Tyto volby nám přinesly něco, co jsem dlouho v takové míře na vlastní kůži nezažil. A je mi z toho smutno

23.1.2023 v 8:45 | Karma: 27,40 | Přečteno: 820x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Až tady Babiš nebude, bude líp….

Poslední dny před prezidentskou volbou lákají k polemice nad tím, kdo bude žhavý kandidát, kdo bude v takzvaně hvězdné pěchotě prezidentské volby. Také řešíme, kdo koho podpoří a kdo bude proti Babišovi, hlavně aby nevyhrál.

13.1.2023 v 8:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

David Hromas

Drahé Česko

Těsně před Vánocemi jsem seděl v zasedačce v Mikulově jednoho mého zákazníka. Vařil mi kávu a já seděl v zasedačce sám a koukám, že má na stole minerálky z Rakouska.

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

Zažíváme jedno z nejbohatších období v naší historii, kdy si můžeme koupit téměř cokoli a zároveň jsou ordinace psychiatrů plné lidí v depresích, především těch mladých.

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
"Lidé se nemění, mění se jen prostředí"

 

Seznam rubrik